Dahlior är relativt anspråkslösa och kräver inte så mycket för att trivas och leverera blommor månad efter månad. Ju bättre förutsättningar man ger dem, desto lättare är det att få riktigt fina och välmående plantor.
Jord och gödning
Jorden är grundläggande för all odling. Så också när det gäller dahlior. Jorden är en av de viktigaste komponenterna för att få friska och frodiga plantor som ska orka blomma i flera månader. Lär känna din jord och skapa ett hållbart kretslopp där näringen som dahliorna tar ges tillbaka varje år genom bland annat kompost, gräsklipp, löv och gödsel. En god jord är en mullrik, lucker och näringstät jord. Mullen är de biologiska partiklarna som finns i jorden, som innehåller näring och fukt, som exempelvis nedklippta växter och löv. Med lucker menas luftig och lätt, så att syret når rötterna som kan växa obehindrat. Oavsett om du har en sandig och lätt jord, en tung lerjord eller en torr och hård jord kommer kompost och brunnen stallgödsel som du vänder runt med spade ca 40 cm ner i jorden, göra dahliorna glada. Hur stor mängd är svårt att säga eftersom det beror på kvaliteten på den ursprungliga jorden, men jorden ska bli lättgrävd och lucker. I mina egna odlingsbäddar som är 2×2 meter tillför jag till varje bädd tre-fyra säckar kogödsel varje vår och på hösten, när dahliorna är uppgrävda och stjälkarna är avklippta gräver jag ner blommor, blad och nedklippta stjälkar i mindre delar, gärna tillsammans med gräsklipp och nedfallna löv. Maskarna hjälper till att finfördela komposten, de luckrar upp jorden och genom avföringen tillför de finfin gödning till jorden tills det är dags att plantera igen.


Underhållsgödning
Förutom grundgödslingen innan planteringen behöver dahliorna lite extra kärlek under säsongen för att orka blomma med full kraft från juli ända tills frosten kommer men också för att bli starka plantor med motståndskraft mot olika angrepp. Kväve (N), Fosfor (P), Kalium (K) är de tre viktigaste näringsämnena för växtlighet i trädgården. NPK är växternas mat och kan jämföras med människornas kolhydrater, fett och protein. Kväve är ett näringsämne som gynnar bladutveckling och gör växterna gröna och frodiga. Brist på kväve gör att plantorna försvagas och bleknar. Men för mycket kväve kan göra att dahliornas blast växer mer än blommorna. Fosfor främjar plantornas rotutveckling, knoppbildning och blomning. Kalium ökar bland annat motståndskraften mot sjukdomar.
Det finns en uppsjö av gödningsmedel och till dahlior fungerar såväl flytande blomsternäring som pellets. Flytande näring är att föredra till krukodling medan pellets är lättare att strö ut i större rabatter. Fördelningen av NPK är olika i olika näringsmedel, välj de som är lämpade för blommande växter. Hur ofta du behöver gödsla beror på grundgödslingen och jordmånen, prova dig fram och se vad som funkar bäst hos dig. Jag underhållsgödslar var tredje vecka från att dahlian börjat blomma tills mitten av september.
Dags att vakna!
I slutet av mars eller början av april, beroende på var man bor i landet, är det dags att väcka knölarna. Placera dem i rumstemperatur ett par veckor så att ögonen, de nya skotten, börjar titta fram. Då är det lätt att sedan se var man ska dela dem. Har du köpt nya dahliaknölar behöver du inte dela dessa.
Förodla eller inte?
Har man många dahlior kan man överväga om det är värt mödan att förodla för ett par veckors tidigare blomning när de ändå blommar under flera månader? Har man problem med sniglar, som älskar att knapra på de späda dahliaskotten, lönar det sig definitivt att förodla. Då ger man plantan ett försprång genom att den får växa till sig och därmed inte blir lika känslig mot snigelangrepp.
Förodlingen inomhus i rumstemperatur brukar starta i april/maj beroende på var man bor i landet. Att starta för tidigt ger bara långa rangliga plantor. Många förodlar i plastpåsar med jord, tänk på att hela knölen ska vara under jord, personligen föredrar jag att förodla i krukor eftersom de är stadigare och lättare att flytta när det är dags att flytta ut dem för avhärdning mot solen. Å andra sidan tar de större plats.


Vattning
Dahlior gillar vatten men vill inte stå i vatten då knölarna riskerar att ruttna. När man planterat knölarna i jorden på friland kan man vänta att vattna tills de första skotten börjar titta upp. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Ju större planta desto mer vatten krävs. Hur mycket och ofta du behöver vattna är beroende på vilken jordtyp du har, var du bor och hur väderleken är. Dahlior som planteras i kruka måste passas noga med regelbunden vattning. Det finns dahliaodlare som bara vattnar sina dahlior ett par gånger per säsong, så om man vågar… kan man prova att vattna mindre, det är ju onödigt att slösa på vatten.
Deadheading
På svenska har vi inget namn för just deadheading, som betyder att man regelbundet klipper bort överblommade blommor tillsammans med stjälken den sitter på. Deadheading stimulerar ny blomning och gör att dina plantor ser fräscha och fina ut. Om du vill ta frön från dina dahlior klipper du inte av blommorna utan låter dem blomma över och bilda frökapslar.
Läget
Välj en solig plats till dina dahlior, de älskar sol och vill generellt ha minst sex timmar sol om dagen för att blomma och utvecklas optimalt. Jag har provat att odla i halvskugga med 3-4 timmars sol om dagen och resultatet blev en senare blomning med färre blommor.
Oavsett om du förodlat eller inte ska knölen ner i jorden cirka 10-15 cm. Sätter du dem grundare kommer de att stå ostadigt och luta åt olika håll. Vilken månad och dag du ska plantera styrs av temperaturen och när frostrisken är över, oftast i april/maj i söder och maj/juni högre upp i landet. Om det kommer en frostknäpp efter att du satt ut dina små plantor kan du täcka dem med mark- eller fiberduk tills risken är över igen. Har du planterat ner knölar klarar de några frostnätter eftersom de är skyddade i jorden.
Höga, låga eller mitt emellan?
Det gäller att ha koll på hur höga just de dahlior som du tänker plantera är. Ska du plantera mot en vägg eller en häck placeras de högsta längst bak och de lägsta längst fram så att höga plantor inte skuggar lägre, då blommar de nämligen mycket dåligt eller inte alls. Har du en fyrkantig eller rund rabatt planteras de högsta i mitten.
Plantavstånd
Hur stora dina dahlior blir i omfång lär du dig efter första säsongen och du kommer märka att vissa sorter blir gigantiska och breder ut sig på både höjden och bredden, de sorterna kräver större plats än de mindre varianterna. Omfång och höjd kan även variera med skiftande antal soltimmar, jord, gödning och bevattning. Ett avstånd på ca 40-60 cm mellan varje dahlia brukar vara lagom. Lägre sorter ca 40 cm och högre 60 cm. Alltför täta planteringar gör att bristen på ljus skapar högre och ostadigare plantor som behöver mer uppbindning, det blir också färre blommor och så trivs sjukdomar som exempelvis mjöldagg där det är trångt och varmt.


Plantera i kruka
Dahlior går utmärkt att plantera i kruka. Välj inte för höga sorter utan sorter runt en meter, de kommer klara sig bäst när det blåser och regnar även om de också kan behöva någon form av stöd som exempelvis ett par bambupinnar. Dahlior trivs i vanlig planteringsjord uppblandad med ett par liter kogödsel, krukorna bör vara rejäla, minst 50-60 cm i diameter, så att knölarna kan utveckla rötter som kan sprida sig och inte trängas. Odlar man i kruka måste man vattna ofta och ge näring var tredje vecka ungefär.
Uppbindning, stöd och märkning
Dahliorna är tåligare än vad man tror, de tål mycket blåst och regn. Men när stormen är på intågande är det bra att ha bundit upp sina plantor mot ett stöd. När du planterar dina knölar är det därför bra att samtidigt gräva ner pinnar i exempelvis bambu eller järn, så att knölarna inte skadas vid ett senare tillfälle. Stora, höga sorter kan behöva flera pinnar medan låga sorter inte behöver bindas upp alls eftersom de är kompakta och stadiga i sitt växtsätt. Växtstöd i båge, som ofta används till buskar eller pioner, är perfekta att ha till hands när vissa av dahliorna börjar hänga ut över bäddar eller rabatter. Passa även på att märka upp dahliorna med namnlappar.
Första frostnätterna
Ibland kan det komma någon enstaka frostnatt i september, beroende på var man bor i landet. Då kan man täcka dahliorna med fiberduk eller tyg över natten så att de förhoppningsvis kan blomma i flera veckor till innan de ihållande minusgraderna kommer. Det är ingen panik med att gräva upp knölarna när det blir kallt, tvärtom mår dahliorna bra av att ”mogna av” några frostnätter under jord.
Vinterförvaring
Gräv upp dahliorna och låt de torka någon vecka under tak, klipp av stammarna, det är ofta där det bildas mögel under vintern. Förvara dem frostfritt mellan 3-12 grader i en luftfuktighet mellan 75-85%.
